Symptomer på stress.

Fysisk stress kan bestå av både akutte ting, som for eksempel ulykker, skader, fødsel etc., men også av repetativt hverdagsstress som for eksempel ugunstige arbeidsstillinger, dårlig holdning, dårlige skotøy, for lite mosjon, og så videre.

Psykisk stress omhandler alle følelser, både gode og dårlige, utløser reaksjoner i kroppen og i nervesystemet ditt.

I denne kategorien finner vi negativt stress som for eksempel stress ved skilsmisse, dødsfall, mobbing, mistrivsel, depresjon/psykiske lidelser osv.

Din psykiske helse betyr utrolig mye mer for din fysiske helse, og omvendt, enn du kanskje tror!

Kjemisk stress handler om hva man putter i/på kroppen.

Røyk, alkohol, medikamenter osv er eksempler på kjemisk stress kroppen utsettes for. Kosthold er også en ekstremt viktig faktor her.

Spiser du regelmessig usunn mat, og samtidig ikke får i deg nok av de gode tingene, vil du sakte men sikkert forgifte kroppen din innenfra.

Det er viktig å lære seg å kjenne igjen når ens eget stressnivå har kommet ut av kontroll. Stressnivået hos den enkelte har en tendens til å gradvis øke, slik at vi vender oss til mer og mer stress.

Til slutt blir man så vant til det at det blir en livsstil og en del av vår egen personlighet og identitet. Selv legger man ikke merke til hvor mye det påvirker en, selv når man slites mer og mer ut.

Kognitive symptomer på stress er hukommelsesproblemer, konsentrasjonsvansker, svekket beslutningskraft, fokus på det negative, engstelige og flakkende tanker, og konstant bekymring.

Emosjonelle symptomer inkluderer humørsvingninger og følelsesmessig ustabilhet, trang til å gråte, irritabilitet og kort lunte, oppstemthet og manglende evne til å slappe av, følelse av overveldelse, følelse av ensomhet og isolasjon, samt depresjon og en generell følelse av ulykkelighet.

Atferdsmessige symptomer inkluderer blant annet at man isolerer seg fra andre, at man spiser mer eller mindre enn vanlig, at man sover mer eller mindre enn vanlig, utsettelse av oppgaver og fraskrivelse av ansvar, impulsiv atferd, hyppigere bruk av alkohol, sigaretter eller narkotika for å få slappe av, samt nevrotiske uvaner som neglebiting og rastløshet. 

Fysiske symptomer inkluderer smerter og verk i kroppen, nakke og ryggsmerter, tretthet, diare eller forstoppelse, kvalme, ørhet og svimmelhet, brystsmerter, hjertebank, hodepine, tørr hals og munn, svettetokter, tap av sexlyst, samt kuldefornemmelser.

Det er viktig å påpeke at stressymptomene kan ha andre medisinske årsaker, og at det derfor er viktig at man først konsulterer en lege for å utelukke dette.